Een spoedgeval?

We zijn te bereiken op T 0546 575295

Neem direct contact op

Een visite?

Visite kunt u doorbellen tussen 8.00 - 9.00 uur

Klik hier

Medicijnen bestellen

Medicijnen kunt u doorbellen of mailen

Klik hier voor info

Ons team staat altijd voor u klaar

DGC Twente is een moderne, goed geoutilleerde praktijk voor gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren. Ons team bestaat uit enthousiaste, professionele dierenartsen en paraveterinairen. Wij streven naar de beste zorg van uw dier.

De dierenartsen die de landbouwhuidieren verzorgen zijn: Arie van Dommelen, Peter Hilderink, Roel Neutel, Jeroen Spaans, Joey Schuttenbeld en Nils Bekkedam.


Beste cliënt,
Vanaf heden bestaat de mogelijkheid om via internet uw eigen visiteformulieren en logboeken in te zien.
Wij hebben een account voor deze klantportaal voor u aangemaakt. Wanneer u daar inlogt, kunt u de informatie over uw koppels bekijken en downloaden.
KLANTPORTAAL

NIEUWSBRIEF 28-9-2023


BLAUWTONG
Actuele stand van zaken blauwtong
Nederland heeft sinds begin september te maken met een uitbraak van de virusziekte Blauwtong. De meeste gevallen zijn tot nu toe in het midden van het land, maar inmiddels is het eerste geval in Holten al aangetoond. Het lijkt dus helaas een kwestie van tijd voor het bij ons is. Schapen zijn extreem gevoelig, maar ook runderen en andere herkauwers en zelfs alpaca’s kunnen blauwtong krijgen en ernstig ziek worden.

Stand van zaken per 28 september (NVWA).
Verschijnselen
Het virus beschadigt (kleine) bloedvaten overal in het lichaam, waardoor er vochtuittreding en afsterven van weefsels ontstaat. Afhankelijk van wélke bloedvaten kapot gaan, zien we erg uiteenlopende klachten. De belangrijkste zijn:
 

  • (Hoge) koorts
  • Kwijlen / speekselen
  • Zwellingen (of verkleuringen, blaren) aan kop en bijvoorbeeld lippen, tong en spenen
  • Veel pijn / niet meer eten
  • Kreupelheid (waaronder bolle rug, dikke benen/kroonranden)
  • Sterfte ligt bij schapen zoals het nu lijkt gemiddeld rond de 10% (0-50%)g, maar vele dieren worden (tot wel enkele weken) zeer ernstig ziek.
Preventie
Er is (nog) geen werkzaam vaccin tegen het huidige Blauwtong type 3, het oude vaccin tegen type 8 werkt niet. De enige methode is het preventief bestrijden van knutten. Dit kan door:
  • Gebruik van vliegenwerende middelen zoals Butox of Deltanil pour-on (helpt deels).
  • Opstallen tijdens schemering ’s ochtends en ’s avonds, wanneer knutten meest actief zijn (inclusief jongvee!)
  • Zorgen voor continue (rustige) luchtverplaatsing in de gehele stal met ventilatoren: knutten waaien al weg bij een zeer lichte bries.
  • Stilstaand water opruimen rondom de stal
  • Niet onnodig slepen met dieren om verspreiding via geïnfecteerde dieren te verminderen
  • Dieren besmetten elkaar niet rechtstreeks. Wel via knutten (en bijv. hergebruik naalden!)
                                                       

Wat te doen bij besmetting
Blauwtong is meldingsplichtig. Echter, op dit moment is het gezien het hoge aantal besmettingen niet meer nodig om de NVWA te bellen (voor schapen en rundvee). Wel moeten er bloedmonsters genomen worden ter bevestiging (onderzoekskosten voor NVWA) en een ondersteunend plan van aanpak voor zieke dieren worden gemaakt.
Bij nieuws proberen we u op de hoogte te houden. Meer informatie is te vinden op https://www.gddiergezondheid.nl/nl/Actueel/Dossiers/Blauwtong.Bij voldoende interesse organiseren wij een infomiddag of boerenavond organiseren over blauwtong.

Als er een vaccin beschikbaar is dan hoort u het zo snel mogelijk.

 

Algemene voorwaarden