Verzorging

Uw dier, onze zorg

   

Verzorging

Konijnen zijn niet graag alleen, ze hebben het liefst gezelschap. Het is dan ook het beste om minimaal 2 konijnen te nemen. De beste combinatie is een mannetje en een vrouwtje. Let er wel op dat ze vanaf 3 maanden vruchtbaar zijn en dus niet bij elkaar mogen (tenzij gecastreerd, dit kan vanaf 6 maanden leeftijd) wanneer je geen nestje wil. Je kan wel 2 mannetjes en 2 vrouwtjes bij elkaar zetten vanaf jongs af aan, maar er bestaat nog steeds de mogelijkheid dat ze gaan vechten. De slechtste combinatie is 2 mannetjes.

Konijnen hebben een geurklier onder hun kin waarmee ze hun territorium kunnen afbakenen. Ze hebben voldoende lichaamsbeweging nodig, mede om het maagdarmkanaal te stimuleren.
Nagels van konijnen die geen mogelijkheid hebben om zelf af te slijten (bijv. op tegels) moeten regelmatig (elke 3 maanden) geknipt worden. Ze groeien continu door en als ze te lang zijn bestaat er een kans dat het konijn ergens achter vasthaakt, de nagel scheurt of ingroeit. Konijnen hebben aan de voorpoot 5 en achter 4 nagels.
Het konijn moet regelmatig geborsteld worden, met name de langharige konijnen. Over het algemeen houden konijnen zichzelf erg goed schoon.

 

Gedrag

Konijnen vinden het meestal niet leuk om opgepakt te worden. Hier moet je ook erg voorzichtig mee zijn omdat het konijn een vrij fragiel skelet heeft. Het zijn oorspronkelijk vluchtdieren en kunnen erg snel schrikken. Hierdoor kunnen ze zelfs hun rug breken wanneer je ze oppakt! Een konijn is altijd op zijn hoede voor gevaar. Dit kunnen bijvoorbeeld nieuwe voorwerpen zijn of een plotselinge toenadering. Daarbij komt ook nog eens dat ze van dichtbij een slecht zicht hebben. Ze kunnen alarm slaan (normaal om de anderen te waarschuwen) door te gaan stampen met hun achterpoten.
Als een konijn ziek is, is het een natuurlijk instinct om stil in een hoekje te gaan zitten en onopgemerkt te blijven. Daarom kom je er meestal (te) laat achter dat een konijn ziek is. Tekenen van pijn zijn bijvoorbeeld:
•in elkaar zitten/ niet bewegen/ ongeïnteresseerd zijn/ zich verstoppen
•hard tandenknarsen (zacht tandenknarsen doen ze als ze iets fijn vinden)
•oppervlakkige/ snelle ademhaling
•ongewone/ plotselinge agressie
•eetlust omlaag/ langzaam eten/ voer laten vallen
•grommen/ gillen
•zichzelf niet wassen

Een konijn kan door angst of pijn soms agressief reageren. Daarnaast kan dit ook territoriaal gedrag, schijnzwangerschap of hormonaal zijn. Een mogelijke oplossing voor deze laatste twee is castratie. Mocht het konijn zich anders gedragen dan anders, kom dan zo snel mogelijk langs om hem te laten nakijken!

Algemene voorwaarden